БІЗНЕС-БАЛАНС, ТОВ

БІЗНЕС-БАЛАНС, ТОВ

Адреса: м. Львів, пр-т В'ячеслава Чорновола, 63 оф. 900
Телефон: +38(032) 2407599 , +38(050) 3742006
Факс: +38(032) 2407599

Токени? Вимога закону чи чергові плітки?




Захищені носії, незахищені носії, токени… Такими термінами останнім часом рясніє кожен бухгалтерський форум і не тільки. Там можна знайти різну інформацію:

- одні переконують, що використовувати токени чи не використовувати - це вибір самого підписувача;

- інші кажуть, що токени обов’язкові лише для бюджетних організацій;

- ще інші впевнені в тому, що без токенів вже не обійтись.

Чуток та негативних відгуків багато, конкретики та чітких аргументів - “не густо”. Спробуймо  і ми розібратись у цьому.

Нагадаємо, з 07.11.18 р. вступив в дію Закон України “Про електронні довірчі послуги”, який розширив спектр державних послуг, які можна отримати онлайн та,  за словами авторів, забезпечить українським громадянам та бізнесу отримувати публічні послуги на території всього Європейського Союзу.

В Законі вводиться таке поняття, як засіб електронної ідентифікації - це носій інформації, який містить ідентифікаційні дані особи і використовується для автентифікації під час надання та/або отримання електронних послуг.

Стаття 18 Закону говорить: “Кваліфікований електронний підпис чи печатка вважається таким, що пройшов перевірку та отримав підтвердження, якщо під час перевірки за допомогою кваліфікованого сертифіката електронного підпису чи печатки отримано підтвердження того, що особистий ключ, який належить підписувачу чи створювачу електронної печатки, зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки”.

Отже, виходячи з цього, якщо особистий ключ електронного підпису зберігається на незахищених носіях, то це розглядається як порушення вимог Закону.

З середини квітня орган ДФС вже почав розміщувати в повідомленнях про прийняття електронних документів платникам податків, в яких  ключі на незахищених носіях, попередження про порушення вимог законодавства.

Точної інформації про те, коли ДФС прийме рішення про неприйняття документів, які підписані ключами, що не на захищених носіях (токенах) наразі немає, але є ймовірність, що такий момент може настати. І це стосуватиметься не лише роботи сервісів ДФС, але й усіх сервісів, де застосовуватимуться кваліфіковані електронні підписи.

Тому, щоб забезпечити себе від ситуації, коли в один день необхідно буде терміново перейти на токени (особливо, якщо це треба зробити по кількох  фірмах), ми рекомендуємо не зволікати з цим, поки ще не всі роз’їхались по відпустках і до квартального звіту ще є трохи часу.